Maak de marinade voor het gehakt: meng de twee soorten sojasaus, 1 eetlepel van de olie en voeg een snuf peper toe. Wentel het gehakt in de marinade zodat alles bedekt is en laat even intrekken.
Bereid de gierst zoals aangegeven op de verpakking. Let op dat je gierst net als quinoa voor het koken even afspoelt, om een gekke smaak te voorkomen. Je kunt gierst het beste kort aanbakken in een koekenpan met een eetlepel olie tot er een paar zaadjes openbreken, omdat de gierst anders minder water opneemt. Kook de gierst vervolgens in 15-20 minuten gaar in een halve liter kokend water (of bouillion). Laat staan.
Verhit de overige eetlepel olie in een hete koekenpan of wok. Fruit de knoflook een minuutje en voeg het gemarineerde gehakt toe. Bak het gehakt tot het er nergens meer roze uitziet.
Voeg de wortel en broccoli toe aan gehakt, samen met de helft van de kippenbouillon. Leg een deksel op de pan en laat de groenten stomen tot ze beetgaar zijn, ongeveer 10 minuten.
Voeg vervolgens de gierst toe aan het gehakt-groentemengsel en hussel lekker. Aan de hand van de droogte of natheid van gerecht voeg je nog wat kippenbouillon toe, of juist niet. De gierst moet niet doorweekt en papperig zijn, maar ook zeker niet droog.
Laat de pan ongeveer vijf minuten staan zodat de smaken goed in kunnen trekken. Proef op smaak en voeg eventueel nog wat zout, peper of extra sojasaus toe.